E-mail This Page

view-from-stone-hill-a1.jpg
Campus view from Stone Hill

The Landscape

Reed Hilderbrand has worked with Tadao Ando to articulate a sweeping new landscape design that highlights environmental sustainability and enhances the visitor's experience of the Clark’s 140-acre campus. A tiered reflecting pool replaces former parking areas, and unites the natural setting with the surrounding buildings. The reflecting pool is  at the heart of a sophisticated water engineering program that significantly reduces the Institute’s impact on natural resources and underscores its commitment to stewardship of the land.

Among the key elements of the landscape design:

—An integrated water management system that reduces potable water usage by 50 percent -- approximately one million gallons annually -- including:

  • Reflecting pool that also acts as a self-sustaining reservoir to harvest stormwater for reuse in plumbing and irrigation
  • Rooftop rainwater collection systems that will capture approximately 120,000 gallons per year for reuse
  • Constructed wetlands, rain gardens, and infiltration meadows to detain, infiltrate, and benignly treat water before it flows into existing waterbodies

—New entrance drive reorienting visitors' arrival on campus, highlighting the lily pond and surrounding vistas

—Upgrades to walking and hiking trails providing greater access to Stone Hill’s meadows, woodlands, and seasonal streams

—Interpretive trail markers highlighting geological features and conservation initiatives

—Substantial new plant installations of native species, including more than 350 trees

—A reflecting pool adjacent to the new Visitor, Exhibition, and Conference Center

—Landscaped parking area for 340 vehicles

Landscape Architect:
Reed Hilderbrand Associates, Inc., Watertown, Massachusetts