Clark Center

The two-story Clark Center overlooks a broad three-tiered pool, designed by Tadao Ando Architect & Associates and landscape architecture firm Reed Hilderbrand, that integrates indoor and outdoor spaces and creates a stunning visual connection to adjacent buildings and the woodland surroundings.

The Clark Center’s new 11,000-square-foot special exhibition galleries are located below grade, partially situated beneath a green roof that forms an exterior courtyard at the main entrance to the facility. The visitor lobby overlooks the reflecting pool and is highlighted by a dramatic glass and concrete stairway that accesses the galleries, dining, and family areas located below. The Clark’s primary retail facility is located on the building’s first floor, with interiors designed by California-based wHY Architecture and Design, led by principal Kulapat Yantrasast, who also designed the dining area. A granite and glass corridor links the Clark Center to the Ando-designed Museum Pavilion, a glass structure that creates a light-filled transitional space connected to the Museum Building’s new west-facing entrance.

“I like to accomplish art spaces that inspire viewers and evoke their creativity and freedom of thinking,” says Ando. “I have always been in awe of the Clark’s unique sense of place in nature. In both the Clark Center and the Lunder Center at Stone Hill, I have tried to express a deep respect for the landscape outside and an equal reverence for the art inside. It is critical that the art speak for itself and that viewers experience it in their own way.”


THE NEW CLARK: A Conversation with the Architects